Υπηρεσιες

Μάθετε για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουμε

Λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης-κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες όποια και αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών. Σκοπεύει στην ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας, στην καθαρότητα της ομιλίας, της φωνής και στην παραγωγή λόγου.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ λογοθεραπευτή;

Απουσία ομιλίας ή φτωχό λεξιλόγιο (καθυστέρηση ομιλίας)

Δυσκολία άρθρωσης π.χ. δυσκολία παραγωγής κάποιων ήχων/φωνημάτων όπως /ρ/ (αντί για νερό λέει νεο)

Γραμματικά και εκφραστικά λάθη 

Δυσκολία στη ροή του λόγου

Δυσκολία στην έκφραση

Φτωχό λεξιλόγιο

Δυσκολία στην έκφραση

Stuttering,Boy,And,Speech,Therapist,Doing,Exercises.,Boy,And,Young
Boy,And,His,Therapist,Exercising,During,Sensory,Integration,Therapy

Εργοθεραπεία 

Εργοθεραπεία είναι η θεραπεία μιας διαταραχής μέσω σωματικού έργου. Οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν θεραπείες που αναπτύσσουν, ανακτούν ή διατηρούν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ο στόχος της εργοθεραπείας είναι τα άτομα να έχουν μια ανεξάρτητη και παραγωγική ζωή.

Πότε χρειάζεται η εργοθεραπεία; 

Μειωμένη αυτοπεποίθηση 

Υπερκινητικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης 

Παθητικότητα 

Δυσκολία στο φαγητό και στον ύπνο

Δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση 

Ευαισθησία σε οσμές, γεύσεις, θορύβους ή αγγίγματα 

Γραφοκινητικές αδυναμίες (πιάσιμο μολυβιού, χρήση ψαλιδιού, ζωγραφική εντός πλαισίου)

Δυσκολία εκτέλεσης εντολών

Ψυχοθεραπεία
Συμβουλευτική Γονέων

Η ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους ασχολείται με τη συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, συμπεριφορικές διαταραχές, καθώς και με την αξιολόγηση του νοητικού επιπέδου μέσω σταθμισμένων tests.

Πότε χρειάζεται η ψυχοθεραπεία;

Οικογενειακές συγκρούσεις

Χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση 

Αποτυχίες στις κοινωνικές συναναστροφές 

Δυσκολίες στην ακαδημαϊκή πορεία 

Κακοποίηση και παραμέληση

Speech therapist working with little boy in office

Ειδική διαπαιδαγώγηση

Η ειδική διαπαιδαγώγηση απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (όπως δυσλεξία), διαταραχές επικοινωνίας, συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές (όπως ΔΕΠ-Υ), αναπτυξιακές διαταραχές (όπως διαταραχές του αυτιστικού φάσματος) και πολλές άλλες. Οι παρεμβάσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν παιδιά και εφήβους με μαθησιακές ανάγκες προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο αυτάρκειας και επιτυχία στο σχολείο, μία ικανότητα που ο μαθητής μπορεί να μην αποκτήσει μόνον σε μία τυπική σχολική τάξη.

Πότε χρειάζεται η ειδική διαπαιδαγώγηση;

Προβλήματα στην κατανόηση 

Προβλήματα στη γλώσσα, ομιλία και επικοινωνία

Ειδική μαθησιακή διαταραχή όπως δυσαρυθμία, δυσγραφία, δυσπραξία και δυσαναγνωσία

Γενικές μαθησιακές δυσκολίες

ΔΕΠ-Υ

ΔΑΦ

Σχολική Μελέτη

Η σχολική μελέτη είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που παρέχεται σε μαθητές μετά το σχολικό ωράριο και έχει ως στόχο να τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν τις σχολικές τους εργασίες, να κατανοήσουν καλύτερα την ύλη και να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν τη μελέτη και τη μάθηση. Αποτελεί μια σημαντική υποστηρικτική διαδικασία, ιδιαίτερα για μαθητές που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια ή καθοδήγηση στην οργάνωση της μελέτης τους. Στα πλάισια της ενίσχυσης των σχολικών δεξιοτήτων, τις περισσότερες φορές συντελείται και η κάλυψη των μαθησιακών κενών. Η μελέτη γίνεται από εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, που γνωρίζουν πως να βοηθήσουν το παιδί στο διάβασμά του. Η μελέτη διεξάγεται αυτηρά με ολιγομελή τμήματα μαθητών (5).

Psychology Test for Children - Toddler Coloring Shapes

Στόχοι της Σχολικής Μελέτης

Ολοκλήρωση Σχολικών Υποχρεώσεων:

Υποστήριξη των μαθητών στην ολοκλήρωση των ασκήσεων και των εργασιών που τους έχουν ανατεθεί από το σχολείο.

Κατανόηση της Σχολικής Ύλης:

Παροχή βοήθειας στην κατανόηση εννοιών και θεμάτων που καλύπτονται στο σχολείο, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, οι φυσικές επιστήμες και η ιστορία.

Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Μελέτης:

Καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως η οργάνωση του χρόνου, η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, η σημειογραφία και η διαχείριση του άγχους κατά τη μελέτη.

Ενίσχυση της Αυτονομίας:

Οι μαθητές μαθαίνουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να οργανώνουν τη μελέτη τους με τέτοιο τρόπο ώστε να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους αυτόνομα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης:

Μέσα από την προσωπική υποστήριξη, οι μαθητές νιώθουν πιο σίγουροι για τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους, κάτι που βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και τις επιδόσεις τους.

Ομάδες Ανάπτυξης Δεξιοτήτων 

Η υπηρεσία αποτελείται από 4 εργαστήρια:

Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Ομάδες κοινωνικοποίησης

Messy play

Εγώ και το περιβάλλον

Cute little boy pronouncing sound O looking at mirror, professional woman therapist teaching kid right pronounciation

Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει στα παιδιά ή στους ενήλικες τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά, να εξερευνήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν την αισθητική τους αντίληψη. Στα καλλιτεχνικά εργαστήρια χρησιμοποιούνται διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, η φωτογραφία και η χειροτεχνία, με στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της έκφρασης μέσα από το παιχνίδι, τη μάθηση και την εξερεύνηση.

Στόχοι του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου

Ανάπτυξη Δημιουργικότητας

Ενθαρρύνεται η φαντασία και η δημιουργική σκέψη μέσω της ελεύθερης έκφρασης με διάφορα υλικά και τεχνικές.

Προώθηση της Αυτοέκφρασης

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με μη λεκτικούς τρόπους, όπως η ζωγραφική ή το παιχνίδι ρόλων.

Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Μελέτης

Καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως η οργάνωση του χρόνου, η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, η σημειογραφία και η διαχείριση του άγχους κατά τη μελέτη.

Ανάπτυξη Κοινωνικών και Συναισθηματικών Δεξιοτήτων

Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση με άλλους ενισχύουν την κοινωνικότητα, τη συνεργασία και την επικοινωνία.

Ανάπτυξη Κινητικών Δεξιοτήτων

Η χρήση υλικών και εργαλείων όπως πινέλα, ψαλίδια και πηλός βελτιώνει τη λεπτή και την αδρή κινητικότητα.

Ανάπτυξη Κινητικών Δεξιοτήτων

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εκτιμούν την τέχνη, να αντιλαμβάνονται διαφορετικές προσεγγίσεις και να αναπτύσσουν την αισθητική τους.

Ομάδες κοινωνικοποίησης 

Οι ομάδες κοινωνικοποίησης για παιδιά είναι εκπαιδευτικά και ψυχολογικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στην προώθηση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των παιδιών. Αυτές οι ομάδες παρέχουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται, να συνυπάρχουν και να επιλύουν προβλήματα με συνομηλίκους τους.

Στόχοι των Ομάδων Κοινωνικοποίησης

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Ενίσχυση της ικανότητας των παιδιών να δημιουργούν φιλίες, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η συνεργασία, η επίλυση συγκρούσεων, η κατανόηση κοινωνικών κανόνων και η ενεργητική ακρόαση.

Ενίσχυση της Συναισθηματικής Ανάπτυξης

Αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων με υγιή τρόπο.
Διαχείριση του άγχους, της απογοήτευσης και άλλων έντονων συναισθημάτων.

Καλλιέργεια Ενσυναίσθησης και Αυτοεκτίμησης

Ενθάρρυνση της κατανόησης των συναισθημάτων και των αναγκών των άλλων.
Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εικόνας που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους.

Διαχείριση Κοινωνικών Καταστάσεων

Διδασκαλία τεχνικών για την αντιμετώπιση δύσκολων κοινωνικών καταστάσεων (π.χ., μπούλινγκ, σύγκρουση με συνομηλίκους).
Βοήθεια στο να διαχειριστούν τις αλλαγές ή τις μεταβάσεις, όπως η ένταξη σε νέα σχολική τάξη ή το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

Messy play

Το “Messy play” είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν υλικά και υφές χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση και την αυθόρμητη έκφραση. Το messy play επικεντρώνεται στο να αφήνει τα παιδιά ελεύθερα να πειραματιστούν με υλικά όπως λάσπη, νερό, άμμο, μπογιές, ζυμάρια, αφρό ξυρίσματος και άλλα, χωρίς το άγχος της καθαριότητας.

Χαρακτηριστικά του Messy Play

Διερευνητική Μάθηση

Τα παιδιά μαθαίνουν να γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης με υλικά διαφόρων υφών, θερμοκρασιών και συστάσεων.
Προσφέρει τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να δουν τι συμβαίνει όταν αναμειγνύουν υλικά (π.χ., αναμειγνύοντας χρώματα ή προσθέτοντας νερό στην άμμο).

Ανάπτυξη Αισθητηριακών Δεξιοτήτων

Καλλιεργεί τις αισθήσεις της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης, ανάλογα με το είδος του υλικού που χρησιμοποιείται.
Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις διαφορές και τις ομοιότητες των υλικών, όπως αν είναι σκληρά ή μαλακά, υγρά ή στερεά, κρύα ή ζεστά.

Ενίσχυση της Δημιουργικότητας και της Φαντασίας

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να φτιάξουν ό,τι επιθυμούν, χωρίς οδηγίες ή περιορισμούς.
Τα διάφορα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, επιτρέποντας στα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και κατασκευές.

Ανάπτυξη Κοινωνικών και Γλωσσικών Δεξιοτήτων

Όταν το messy play γίνεται σε ομάδες, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να επιλύουν προβλήματα μαζί.
Μπορούν να περιγράφουν αυτό που κάνουν, να εκφράζουν τις σκέψεις τους και να ανταλλάσσουν ιδέες με τους συνομήλικούς τους.

Ανακούφιση από το Άγχος και Αίσθηση Ελευθερίας

Το παιχνίδι με υλικά που δεν ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες δίνει στα παιδιά την αίσθηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της χαλάρωσης.

Οφέλη του Messy Play

Προάγει τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Βοηθά στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων (λεπτή και αδρή κινητικότητα).
Ενθαρρύνει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση.

Το messy play είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για παιδιά μικρότερων ηλικιών (π.χ., προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας), αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και για μεγαλύτερα παιδιά, ανάλογα με τα υλικά και το είδος των δραστηριοτήτων που θα επιλεγούν

Εγώ και το περιβάλλον

 Το εργαστήριο “Εγώ και το Περιβάλλον” είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά και έχει στόχο την κατανόηση της σχέσης τους με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια και καλλιτεχνικές εκφράσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να εξερευνούν και να σέβονται τον κόσμο γύρω τους, ενισχύοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση και την κοινωνική τους υπευθυνότητα.

Στόχοι του εργαστηρίου “Εγώ και το Περιβάλλον”

Κατανόηση της Σχέσης Ανθρώπου και Περιβάλλοντος

Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν το περιβάλλον.

Προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Ανάπτυξη Οικολογικής Συνείδησης

Ενθαρρύνει τα παιδιά να αποκτήσουν υπεύθυνες συνήθειες, όπως η ανακύκλωση, η μείωση απορριμμάτων και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Αναπτύσσουν υπευθυνότητα και τη δυνατότητα να παίρνουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Psychology Test for Children - Toddler Coloring Shapes

Δραματοθεραπεία

Η θεραπεία μέσα από την τέχνη του ρόλου

Η Δραματοθεραπεία είναι ένας δημιουργικός τρόπος ψυχοθεραπείας που βασίζεται στο θέατρο, το παιχνίδι ρόλων και τη φαντασία για να βοηθήσει τα παιδιά να εκφραστούν, να κατανοήσουν τις εμπειρίες τους και να ενδυναμωθούν. Χρησιμοποιεί τεχνικές όπως το θεατρικό παιχνίδι, οι ιστορίες, οι αυτοσχεδιασμοί, οι μάσκες και η παντομίμα για να δώσει στο παιδί “χώρο” να μιλήσει για τον εσωτερικό του κόσμο χωρίς να χρειάζεται να τον εκφράσει άμεσα με λόγια.

Γιατί Δραματοθεραπεία;

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους απευθείας. Μέσα από τους ρόλους και τις συμβολικές καταστάσεις που δημιουργούνται στη Δραματοθεραπεία, τα παιδιά μπορούν:

Να εξερευνήσουν συναισθήματα που τους φοβίζουν

Να επεξεργαστούν τραυματικές εμπειρίες με ασφαλή τρόπο

Να δουν μια κατάσταση από άλλη οπτική

Να πειραματιστούν με διαφορετικές συμπεριφορές

Να ενισχύσουν τη φαντασία και την αυτοπεποίθησή τους

Σε ποιους απευθύνεται;

Η Δραματοθεραπεία είναι κατάλληλη για:

Παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, ανασφάλεια, θλίψη)

Παιδιά με δυσκολίες συμπεριφοράς (επιθετικότητα, παθητικότητα, παρορμητικότητα)

Παιδιά που έχουν βιώσει πένθος, αλλαγές ή τραυματικές εμπειρίες

Παιδιά με δυσκολίες στη σχολική ένταξη ή στις κοινωνικές σχέσεις

Παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ντροπαλότητα

Παιδιά που έχουν ανάγκη να ενισχύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους

Τι περιλαμβάνει μια συνεδρία;

Θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς

Δημιουργία ιστοριών και φανταστικών σεναρίων

Χρήση αντικειμένων, κουστουμιών ή μασκών

Κίνηση, ρυθμό, σιωπή και έκφραση

Συμβολικές “αναπαραστάσεις” καταστάσεων που απασχολούν το παιδί

Ο/η δραματοθεραπευτής/ρια βοηθά το παιδί να “παίξει” δημιουργικά με τις εσωτερικές του συγκρούσεις, δίνοντάς του τον έλεγχο και οδηγώντας το σε νέες εσωτερικές λύσεις.

Οφέλη της Δραματοθεραπείας

Ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας

Διευκόλυνση της έκφρασης και της αυτογνωσίας

Ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της ενσυναίσθησης

Επεξεργασία δύσκολων εμπειριών με συμβολικό τρόπο

Ενδυνάμωση της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας

Μουσικοθεραπεία

Όταν η ψυχή βρίσκει φωνή μέσα από τη μουσική

Η μουσική είναι παρούσα σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Από τα νανουρίσματα της βρεφικής ηλικίας μέχρι τα τραγούδια που συνοδεύουν τις πιο έντονες μας στιγμές, η μουσική μάς αγγίζει με έναν μοναδικό, βαθιά συναισθηματικό τρόπο. Η Μουσικοθεραπεία αξιοποιεί αυτήν τη δύναμη της μουσικής στο πλαίσιο μιας δομημένης θεραπευτικής διαδικασίας, με σκοπό την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της ολόπλευρης ανάπτυξης του ατόμου.

Emotion emoticons used by a psychologist during a therapy sessio

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στη χρήση της μουσικής (ήχου, ρυθμού, μελωδίας, σιωπής) από έναν εξειδικευμένο θεραπευτή. Δεν χρειάζεται το παιδί να έχει μουσικές γνώσεις ή δεξιότητες· ο στόχος δεν είναι η μουσική επίδοση, αλλά η έκφραση, η επεξεργασία συναισθημάτων, η ενίσχυση της επικοινωνίας και η ενδυνάμωση του εαυτού.

Η μουσική μπορεί να γίνει το “όχημα” για να εκφράσει το παιδί συναισθήματα που δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια, να ανακουφιστεί από εσωτερικές εντάσεις και να συνδεθεί βαθύτερα με τον εαυτό του και τους γύρω του.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η Μουσικοθεραπεία είναι κατάλληλη για:

Παιδιά με ΔΕΠ-Υ ή αυτιστικό φάσμα

Παιδιά με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας

Παιδιά με άγχος, φοβίες ή συναισθηματικές δυσκολίες

Παιδιά με τραυματικές εμπειρίες (πένθος, διαζύγιο, κακοποίηση)

Παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απόσυρση ή δυσκολίες στη ρύθμιση συναισθημάτων

Παιδιά με μαθησιακές ή αναπτυξιακές δυσκολίες

Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία;

Η συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει:

Παιχνίδι με μουσικά όργανα (κρουστά, ξυλόφωνα, καστανιέτες, κ.ά.)

Αυτοσχεδιασμό, τραγούδι, σύνθεση τραγουδιών

Ακρόαση μουσικών κομματιών και συζήτηση πάνω σε αυτά

Μουσική σε συνδυασμό με κίνηση ή ζωγραφική

Ο/η μουσικοθεραπευτής/ρια προσαρμόζει το υλικό και τη ροή της συνεδρίας στις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού, χτίζοντας μια ασφαλή θεραπευτική σχέση.

Οφέλη της Μουσικοθεραπείας

Ενίσχυση της συναισθηματικής έκφρασης

Μείωση του άγχους και της εσωτερικής έντασης

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της ακουστικής αντίληψης

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής επαφής

Ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας

Παιγνιοθεραπεία

Η θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως βασικό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια αυτά που νιώθουν ή βιώνουν. Το παιχνίδι είναι η δική τους “γλώσσα” – ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος να μιλήσουν, να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Στο κέντρο μας, προσφέρουμε Παιγνιοθεραπεία σε ένα ζεστό, αποδεκτικό και προστατευμένο περιβάλλον, όπου το παιδί έχει τη δυνατότητα να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του χωρίς κριτική ή πίεση.

Πότε ενδείκνυται η Παιγνιοθεραπεία;

Η Παιγνιοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν:

Συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, φόβοι, θλίψη, ανασφάλεια)

Συμπεριφορικά προβλήματα (επιθετικότητα, παθητικότητα, απομόνωση)

Δυσκολίες στη σχολική ένταξη ή στην κοινωνικοποίηση

Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή δυσκολίες στην αυτορρύθμιση

Πένθος, απώλεια ή τραυματικές εμπειρίες (π.χ. ασθένεια, ατύχημα, διαζύγιο γονιών)

Αναπτυξιακές διαταραχές ή νευροαναπτυξιακές δυσκολίες (όπως ΔΕΠ-Υ ή αυτισμός), ως υποστηρικτική παρέμβαση

Πώς λειτουργεί;

Ο/η παιγνιοθεραπευτής/ρια δημιουργεί μια ασφαλή και σταθερή σχέση με το παιδί, στην οποία κυριαρχούν η αποδοχή, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Μέσα από συγκεκριμένα είδη παιχνιδιού (συμβολικό, δημιουργικό, δραματικό, κατασκευαστικό), καθώς και με τη χρήση εργαλείων όπως φιγούρες, ζωγραφική, κούκλες ή ιστορίες, το παιδί έχει την ευκαιρία να αναπαραστήσει εσωτερικές συγκρούσεις και να ανακαλύψει νέους, πιο λειτουργικούς τρόπους έκφρασης και αντιμετώπισης των δυσκολιών του.

Η συμμετοχή του γονέα

Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και την ηλικία του, μπορεί να ενταχθεί στη θεραπευτική διαδικασία και ο γονέας. Σε κάποιες συνεδρίες, το παιδί και ο γονιός παίζουν μαζί υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή. Αυτές οι στιγμές δημιουργούν ευκαιρίες ουσιαστικής σύνδεσης και ενίσχυσης του δεσμού τους, ενώ παράλληλα ο γονέας μαθαίνει πώς να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού του.

Η συμμετοχή του γονέα δεν είναι μόνο υποστηρικτική, αλλά και θεραπευτική – τόσο για το παιδί όσο και για τη σχέση τους.

Στόχοι της Παιγνιοθεραπείας

Ενίσχυση της συναισθηματικής έκφρασης και κατανόησης

Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό

Επεξεργασία τραυματικών εμπειριών

Βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και των διαπροσωπικών σχέσεων

Ενίσχυση της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της ευελιξίας στη σκέψη

Συνεργασία με την οικογένεια

Η πορεία της Παιγνιοθεραπείας γίνεται πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια. Ο/η θεραπευτής/ρια συναντά περιοδικά τους γονείς, ώστε να υπάρχει κοινή πορεία, ανταλλαγή πληροφόρησης και υποστήριξη σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Οι γονείς είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια του παιδιού και η συμμετοχή τους είναι καθοριστική.

Γιατί να επιλέξετε εμάς

Στο κέντρο μας, η Παιγνιοθεραπεία παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Το θεραπευτικό μας περιβάλλον είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και εμπιστοσύνης. Προσεγγίζουμε κάθε παιδί με σεβασμό, κατανόηση και αυθεντικό ενδιαφέρον.

Αν νιώθετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να εκφραστεί ή χρειάζεται υποστήριξη, η Παιγνιοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε αναλυτικά και να εξετάσουμε μαζί τις ανάγκες του παιδιού σας.

Πολυαισθητηριακό Δωμάτιο Snoezelen

Το πολυαισθητηριακό δωμάτιο Snoezelen είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος χώρος που προσφέρει πολυαισθητηριακή εμπειρία, βοηθώντας στην ανακούφιση από το άγχος και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της χαλάρωσης. Αποτελείται από ελεγχόμενα ερεθίσματα φωτός, ήχου, αρωμάτων και αφής, με στόχο την αλληλεπίδραση με το άτομο σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές του Snoezelen είναι ευρέως αναγνωρισμένες και χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς, όπως η αναπτυξιακή καθυστέρηση, οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, τα προβλήματα συμπεριφοράς και η νοητική υστέρηση. Με τη χρήση του Snoezelen, επιτυγχάνεται η σταδιακή ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και η συναισθηματική ρύθμιση.

Η τεχνολογία του δωματίου επιτρέπει την εξατομίκευση των ερεθισμάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, προσφέροντας μια μοναδική, προσαρμοσμένη θεραπευτική εμπειρία. Το περιβάλλον αυτό είναι ιδανικό τόσο για χαλάρωση όσο και για ενεργοποίηση, ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας.

Η αίθουσα Snoezelen στο κέντρο μας προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ασφαλές καταφύγιο αισθήσεων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται η θεραπευτική τους πορεία μέσω μιας ολιστικής και πολυαισθητηριακής προσέγγισης.